Història i introducció al tast de cervesa

Image (1) cervesa-4_1.jpg for post 6773El Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta organitza el curs “Història i introducció al tast de cervesa”, que consta de dues sessions previstes els dies 24 i 31 de maig a la sala d’Actes del museu. En el curs es presentaran també dades inèdites sobre la producció prehistòrica de cervesa a les Terres de l’Ebre.

Recentment  s’han descobert a la cova de Can Sadurní (Begues, Baix Llobregat) les restes més antigues (6000 aC) d’elaboració de cervesa a Europa. Poc temps abans, al jaciment de Genó (Aitona, Segrià), ja s’havien trobat evidències molt precises de la seva producció. Aquestes troballes han permès l’elaboració de cervesa reproduint els procediments d’aquelles èpoques.

Aquest coneixement de la història de la cervesa coincideix amb l’efervescència de l’elaboració de cervesa artesanal a Catalunya. La combinació de l’aigua, les maltes, els llúpols, els llevats i, de vegades, les plantes aromàtiques en la seva elaboració, permeten tot un món de varietats, gustos i aromes. Negres, rosses o torrades són algunes de les possibilitats de l’ampli, complex i variat món de les cerveses que podreu experimentar i tastar en aquest curs.

Programa:

Orígens de les cerveses mediterrànies i tast de cervesa antiga”. A càrrec de Jordi Joan Tresserras.
Dijous 24 de maig a les 19.30 h.

La fabricació artesanal de cervesa i introducció al tast de cervesa”, a càrrec d’Albert Barrachina.
Dijous 31 de maig a les 19.30 h.

L’activitat és gratuïta. Places limitades.
Informació: tel. 977 702 954

2 respostes a “Història i introducció al tast de cervesa

  1. Hola,
    Una petita correcció. Els residus d’ordi fermentat documentats a Can Sadurní (no Sant Sadurní) són de la capa 11, és a dir, del 4400 cal BC aproximadament.

  2. Efectivament, el nom correcte del jaciment que ha conservat residus d’ordi fermentat és Cova de Can Sadurní. Deriva del nom de la masia propera, amb dades documentals que ja la situen en època baix medieval, sota la propietat de la família Sadurní, la mateixa que gestiona i protegeix encara aquestes terres.
    Com be dius, aquests residus procedeixen de les excavacions arqueològiques de la capa 11 de la cavitat, en la qual s’han datat per C14 fins a 8 mostres de carbons, ossos de fauna i llavors, els resultats de les quals permeten associar el fet històric-arqueològic relacionat amb el consum d’una beguda relacionable amb la “cervesa” a mitjans del V mil·lenni abans de la nostra era.
    Gràcies.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.