Seminaris IMF-CSIC sobre Tècniques de teledetecció i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient: “Introducció a la teledetecció SAR (Synthetic Aperture Radar)”

L’IMF-CSIC inicia un cicle de seminaris on es parlarà sobre les tècniques de teledetecció i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient. La propera conferència serà el dimecres 9 de maig de 2012 i es portarà a terme a Sala d’Actes de la Institució Milà i Fontanals-CSIC (c/ Egipcíaques, 15, Barcelona) a les 17:00h.

La conferència, sota el títol “Introducció a la teledetecció SAR (Synthetic Aperture Radar)”, serà conduïda per la doctoranda Núria Devanthéry de l’Institut de Geomàtica (IG) on farà una introducció general al SAR, i parlarà de les últimes tècniques i aplicacions que s’estan desenvolupant a l’Institut de Geomàtica (IG). El seminari ens permetrà valorar l’aplicació d’aquestes imatges en problemàtiques arqueològiques actuals.

Els sistemes de radar d’obertura sintètica (coneguts com a SAR, en anglès) són sensors muntats en satèl·lits, avions o plataformes terrestres que emeten microones i capturen la radiació reflectida pels objectes presents a la superfície terrestre. Les imatges SAR es poden obtenir en situacions climàtiques adverses, com ara pluja o núvols, i sense necessitat d’il·luminació solar, és a dir que s’obtenen fins i tot de nit. Són utilitzades per estudiar moviments o deformacions del terreny, l’efecte d’inundacions, la humitat present al sòl o determinacions altimètriques. En arqueologia, les imatges SAR s’han utilitzat principalment per a la teledetecció d’estructures soterrades o paleocanals.

Els seminaris estan organitzats per la ínia d’investigació “Estabilitat i canvi social en les societats humanes: passat, present i futur” – Grup CaSEs (IMF-CSIC)´.

Per més informació, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.