Conferència sobre els jaciments paleontològics d’Alcover-Molt-Ral al museu d’Alcover

Os de Rhinoceros etruscus procedent del jaciment de la Lloera. Fotografia: Albert Vidal
Os de Rhinoceros etruscus procedent del jaciment de la Lloera. Fotografia: Albert Vidal

El proper divendres 11 de maig a 2/4 de vuit del vespre al Museu d’Alcover tindrà lloc la conferència “Els jaciments paleontològics d’Alcover-Molt-Ral, a càrrec d’Albert Vidal, geòleg del Servei d’Arqueologia i Paleontologia. L’acte s’emmarca dintre del cicle de conferències 35 anys del Centre d’Estudis Alcoverencs.

La xerrada se centrarà en el jaciment paleontològic pleistocè de la Lloera, a Mont-Ral, donat d’alta recentment a l’inventari IPAC, que es troba en l’interior del jaciment paleontològic triàsic d’Alcover-Mont-ral, el qual representa un jaciment d’un milió d’anys d’edat en l’interior d’un de 230 milions d’anys.

El jaciment d’Alcover-Mont-ral està considerat Fössil Lagerstatte, que és el terme paleontològic internacional que s’atorga a jaciments per les seves condicions excepcionals de preservació de fòssils, quantitat o qualitat. Aquest jaciment ha donat exemplars de peixos i altra fauna marina molt ben preservats. En el seu interior es va desenvolupar una cavitat càrstica que a començaments del Quaternari, fa aproximadament un milió d’anys en ple Pleistocè, va actuar de trampa en què caigueren com a mínim un rinoceront, cérvols i possiblement algun carnívor, dels quals se n’han trobat restes. Aquests jaciments pleistocens en cavitats no són estranys; al Garraf n’hi ha, entre d’altres, la Cova del Rinoceront i la Cova del Gegant, on s’hi ha trobat abundant fauna que inclou rinoceronts i cérvols, indústria lítica i carbons, fet que  demostra la presència humana. Concretament a la Cova del Gegant s’ha trobat una dent d’homo neandertalensis. Amb la descripció d’aquests antecedents s’adverteix sobre la potencialitat dels estrats calcaris de la zona en jaciments arqueo-paleontològics càrstics.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.