Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 “Deu anys de recerca al castell de Selmella (el Pont d’Armentera, Alt Camp): entre l’arqueologia, la historiografia i la valoració del patrimoni”

Conferència “Deu anys de recerca al castell de Selmella (el Pont d’Armentera, Alt Camp): entre l’arqueologia, la historiografia i la valoració del patrimoni”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 9 de maig 2012, 19:00h

Conferenciants: Mònica López i Ramon Serra
Moderador: Josep Manuel Rueda

L’any 2003 començà el projecte “Origen i evolució de les fortificacions de l’extrem de la Marca: els castells de Gaià”. Aquest projecte prenguè com a model el castell de Selmella, per efectuar-hi una recerca arqueològica dirigida a ampliar el coneixement que es te sobre les primeres fortificacions que constituïren la frontera extrema entre el comtat de Barcelona i el califat de Còrdova durant els segles X i XI.

| Galeria d’imatges |
______________________________________________________________________________________________________

A continuació us oferim una petita entrevista realitzada als conferenciants, Mònica López i Ramon Serra, que conté qüestions relacionades amb les excavacions i el tractament de les restes del castell.

 • Quan es van iniciar les intervencions arqueològiques al Castell de Selmella i perquè?

L’agost de 2003 s’inicià el projecte de recerca “Origen i desenvolupament de les fortificacions de l’extrem de la Marca: els castells del Gaià”. Aquest, sota la coordinació de la Universitat Autònoma de Barcelona, prengué el jaciment del Castell de Selmella com a possible model d’estudi dirigit a ampliar el coneixement que es té sobre l’origen i l’evolució de les fortificacions que constituïren la frontera extrema entre el comtat de Barcelona i el califat de Còrdova durant els segles X i XI. D’aleshores ençà s’han dut a terme 7 campanyes d’intervenció arqueològica, les quals, juntament amb l’estudi de les dades recuperades, la recerca documental i els treballs de conservació de les restes, han generat diverses publicacions de caire científic i divulgatiu.

 • Quins són els motius que portaren a situar el Castell de Selmella al centre del projecte de recerca?

Existeixen tota una sèrie d’atributs que, combinats, converteixen al castell en pràcticament l’únic dins el conjunt dels castells del Gaià o castells de la marca extrema del comtat de Barcelona. Els trets es poden resumir en:

·  La toponímia, la qual suggereix un possible passat islàmic de l’establiment medieval.

· La documentació conservada, la qual remunta l’origen del castell, com a mínim, a la segona meitat segle X.

· El seu emplaçament, al cim del turó de Selmella, a 830 m d’alçada dins la serra de Comaverd, el qual posiciona la fortificació com un dels baluards comtals que des de més antic estava situat al confí de la Marca de Barcelona, a la riba dreta del Gaià, al capdamunt de la serralada que constitueix el límit natural entre l’actual Camp de Tarragona i la Conca de Barberà. Aquesta situació atorga al castell el control simultani de gran part del baix i mig Gaià, i de la Conca, des d’antic vies d’accés cap al nord i l’interior del territori i, per tant, lloc de pas utilitzat per dur a terme les incursions i ràtzies andalusines, com indica la documentació que fa referència a la història de la fortificació.

· I en darrer lloc no podem oblidar les facilitats i l’ajut que des de bon començament varem rebre per part de l’actual propietat dels terrenys on es troba situat l’antic terme de Selmella, fet força inusual a l’hora de plantejar una intervenció que afecta una fortificació que es troba en mans privades.

 • Quin paper han jugat la conservació del patrimoni arqueològic i la difusió de la recerca dins el vostre projecte?

Fonamental. Des de la direcció del projecte entenem la recerca arqueològica com a una eina cabdal pel coneixement històric, però també per la posada en valor del patrimoni cultural. En aquest sentit, assenyalar l’important paper que representa la conservació de les restes recuperades, així com la difusió de la recerca dins el propi territori. Ambdós aspectes han estat objectius essencials dins el conjunt dels treballs realitzats a dia d’avui.

4 respostes a “Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 “Deu anys de recerca al castell de Selmella (el Pont d’Armentera, Alt Camp): entre l’arqueologia, la historiografia i la valoració del patrimoni”

 1. Hola, sóc en Pere S. i voldria contactar amb Mònica López o Ramon Serra per demanar-los si seria possible que em deixessin alguna de les fotografies que tenen sobre el poble de Selmella quan encara estava en bon estat. Els ho agrairé molt.

  • Hola Pere S.,
   Bon any!
   En breu et contactarem amb els conferenciants de la xerrada sobre el castell de Selmella, tal com ens demanes.
   Redacció Tribuna d’Arqueologia

 2. Acabo de veure aquesta conferencia descriptiva de les actuacions arqueologiques. Recordo peró aquelles dates de 2003 de les que hi hagué enrenou per les actuacions a efectuar-hi a causa de la ruta de la Marca hispanica. molt important la linia agafada en el seu dia i dates posteriors al coneixement d’aquest potent projecte.

  però…
  que ha passat amb l’autoestima de la ruta dels castells del Gaià???

  Es el castell del Catllar el que encapçala el concepte CASTELLS DEL GAIÀ???

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.