Noves troballes a la intervenció realitzada a la Torre de Poblet, Montblanc (Conca de Barberà)

Llosa apareguda a la Font de la Vila. Fotografia: J. Fuguet
Llosa apareguda a la Font de la Vila. Fotografia: J. Fuguet

La intervenció arqueològica ha permès documentar les restes de la casa de Poblet, amb la seva estructura d’arcs diafragma, sobre la qual es va aixecar la torre, fet que justifica les seves extraordinàries dimensions. També s’han trobat les Fonts de la Vila, que havien estat colmatades.

Des de meitat de març s’està portant a terme, promoguda per l’Ajuntament de Montblanc i sota la direcció de l’arqueòleg Josep M Vila i Carabasa, una intervenció arqueològica a la Muralla de Montblanc (Conca de Barberà), concretament al número 4 del carrer Riuot, a l’anomenada Torre de Poblet. Anteriorment s’havia dut a terme l’enderroc de les cases adossades a la muralla i s’havia pogut constatar que aquesta torre té unes dimensions més grans que la resta de torres del recinte emmurallat de Montblanc. En aquest indret hi havia, en el moment de construcció de la muralla, una casa propietat del Monestir de Poblet. Gràcies a un document de l’època es coneix que es va arribar a l’acord que, a canvi d’enderrocar la mínima part possible de la casa per construir la muralla, el Monestir es comprometia a costejar la construcció de la torre.

La intervenció també ha posat al descobert les Fonts de la Vila. Aquestes fonts, documentades des d’època medieval i que havien estat colmatades al segle passat, es troben en un excel·lent estat de conservació, així com la porta que donava accés a les fonts des de la casa de Poblet. Formant part de l’estructura de les Fonts s’ha localitzat una llosa que presenta esculpides dues torres afrontades. Aquesta peça, clarament reaprofitada,  obre noves vies de recerca atès que es treballa en diferents hipòtesis com una relació amb el call jueu, que es trobava a la mateixa zona, o la procedència del desmantellament de l’àrea cementirial al voltant de l’església de Santa Maria.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.