Report del Primer Congrés Internacional de Bones Pràctiques en Patrimoni Mundial: Arqueologia

Entre els dies 9 i 13 d’abril de 2012 ha tingut lloc al Teatre Principal de Maó el Primer Congrés Internacional de Bones Pràctiques en Patrimoni Mundial: Arqueologia, organitzat per la Universitat Complutense de Madrid i patrocinat pel Consell Insular de Menorca amb la intenció que l’illa es converteixi en un lloc de referència per a estudis sobre el tractament dels béns declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO, amb la participació de l’Institut Menorquí d’Estudis.

 

El congrés s’inicià amb una conferència inaugural a càrrec de W. Willems, de la Universitat de Leiden, sobre Patrimoni Mundial i Patrimoni Global: la punta de l’Iceberg. Es desenvolupà en sis sessions sobre els següents temes: Arqueologia Preventiva i Patrimoni Mundial; en la qual es va destacar la necessitat de fer actuacions arqueològiques en les ciutats patrimoni mundial; Arquitectura, Patrimoni Mundial i Arqueologia, on es va tractar principalment el tema de la restauració; Acció Social i Arqueologia en Patrimoni Mundial, amb exemples de com pot influir el patrimoni mundial sobre el desenvolupament de les comunitats i els territoris que l’acullen; Les TIC, l’Arqueologia i el Patrimoni Mundial, on es va posar de manifest l’ajut de les noves tecnologies en l’estudi i la difusió del patrimoni; Planejament territorial, Arqueologia i Patrimoni Mundial, on es va incidir en la necessitat de dotar als béns patrimoni mundial d’una zona d’amortiment i un bon planejament urbanístic; Protecció del Patrimoni Mundial: Arqueologia, on es va tractar sobre temes relacionats amb la conservació i protecció del patrimoni i Educació, difusió, Patrimoni Mundial i Arqueologia, en la qual es va posar de manifest el valor de difondre el patrimoni. Cada sessió constava d’una ponència i diferents comunicacions orals. En total es van presentar 60 comunicacions i 33 pòsters. També es va dedicar un dia a visitar diferents jaciments arqueològics representatius de l’illa: Torralba d’en Salort i Torre d’en Gaumés a Alaior i les Pedreres de s’Hostal i la naveta des Tudons a Ciutadella. La sessió final va tractar sobre la proposta de l’organització de la Redacció d’una Guia de bones pràctiques en Patrimoni Mundial: Arqueologia.

Després de discutir la proposta en diferents grups de treball, per part dels assistents al congrés es va arribar a la conclusió que s’havia de treballar més el tema, tant a nivell general de concepte del document com dels continguts particulars que es tractaven en l’esborrany de la guia i no es va arribar a cloure una redacció.

El Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona va presentar un pòster sobre: Arqueologia urbana i Patrimoni Mundial a Tarragona. Una visió des de la gestió municipal i autonòmica.

| galeria d’imatges |

Per més informació es pot consultar la web del congrés: http://www.congresopatrimoniomundialmenorca.cime.es

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.