Campanya d’Orxirrinc 2012: resultats i novetats

Fotografia: Missió d'Oxirrinc. 2012
Fotografia: Missió d’Oxirrinc. 2012

Durant la campanya d’aquest any, duta a terme el proppassats mesos de febrer i març han aparegut interessants i insòlites troballes que aporten noves dades per a la interpretació del jaciment d’Oxirrinc.

El grup d’egiptòlegs de la Universitat de Barcelona, que treballen a la necròpolis d’Oxirrinc (el Bahnassa, Egipte) una ciutat situada a uns 200 quilòmetres al sud del Caire, han trobat en aquesta darrera campanya d’excavacions un dipòsit amb les restes de més 1200 peixos que devien formar part d’algun ritual funerari.

L’equip, que compta amb la participació de professionals de la Generalitat de Catalunya i del Museo Arqueológico Nacional, va trobar les espines i les restes de peixos sense momificar, ben col·locades en capes i separades per palmes vegetals. La ubicació i el tipus d’ofrena fa pensar que pertanyien a un ritual funerari relacionat amb la creença del renaixement en el Més Enllà.

De moment, el grup d’experts està intentant determinar de quin tipus de peix es tracta i més concretament si són d’oxirrincs. Aquest tipus de peix de riu, que pot arribar a mesurar més mig metre, a més de donar nom a la ciutat és el símbol de Tueris, la deesa de la fertilitat  relacionada amb les inundacions que es venerava en aquesta ciutat. Els treballs d’excavació d’aquesta campanya no han pogut desvetllar encara si sota d’aquesta ofrena de peixos hi podria haver algun monument funerari relacionat amb la troballa. Per saber-ho s’haurà d’esperar a l’excavació de l’any vinent.

Durant la campanya actual, finançada pel Ministerio de Cultura, la Universitat de Barcelona i la Societat Catalana d’Egiptologia, també s’han fet altres descobertes rellevants. Entre les que destaquen elements arquitectònics monumentals que pertanyien a un eix viari porticat, amb unes columnes amb capitells de tipus corinti, possiblement d’època ptolemaica.

| galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.