Al jaciment del Turó de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès s’han trobat les restes més antigues de conreu de la vinya a Catalunya

Image (1) restes_raim.jpg for post 5818Fa uns dies, en el transcurs d’una conferència celebrada al Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’arqueòleg Dani López explicava que les darreres campanyes d’investigació al jaciment del Turó de la Font de la Canya, Avinyonet del Penedès, refermen la hipòtesi de treball plantejada fa uns anys que la primera vinya de Catalunya va cultivar-se al Penedès.

Durant la conferència es van mostrar algunes dels centenars de llavors i de pinyols carbonitzats i mineralitzats recuperats en aquests tres assentaments, que representen el conjunt més important i més antic documentat a Catalunya. Juntament amb aquestes restes s’han trobat també estris i utensilis relacionats amb el consum de vi. Com afirma Daniel López, els resultat de les anàlisis arqueobotàniques confirmen el rol dels assentaments del Turó de la Font de la Canya com a bressol de la vitivinicultura al Penedès i a Catalunya des de finals del segle VII aC. Molt possiblement, també a les terres de l’Ebre també es devia cultivar vinya a la mateixa època, però encara no se n’han trobat restes.

Les restes arqueològiques i arqueobotàniques localitzades en aquesta campanya es troben encara en fase d’estudi a la Universitat de Barcelona i és probable que en el futur siguin exposades al Vinseum, Museu de les cultures del Vi de Catalunya, de Vilafranca del Penedès.

La intervenció arqueològica es va desenvolupar en el marc d’un Pla Ocupacional patrocinat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, i ha estat cofinançada pel Fons Social Europeu del Departament de Treball de la Generalitat, pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, i per l’Ajuntament d’Avinyonet.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.