Signat el conveni de col·laboració per a la creació del Centre Paleontològic dels Hostalets de Pierola (Anoia)

Entrada al Centre d'Interpretació del Patrimoni Paleontològic (CIP) dels Hostalets de Pierola. Fotografia: Ajuntament dels Hostalets de Pierola.
Entrada al Centre d’Interpretació del Patrimoni Paleontològic (CIP) dels Hostalets de Pierola. Fotografia: Ajuntament dels Hostalets de Pierola.

El passat dimecres dia 7 de març es va firmar l’acord de col·laboració per dinamitzar el municipi dels Hostalets de Pierola a partir del seu ric patrimoni paleontològic entre l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

El conveni preveu el desenvolupament d’activitats relacionades amb la promoció, la difusió i la divulgació científica en el marc de les intervencions paleontològiques que s’estan fent en aquest municipi, així com la dinamització científica i tècnica del Centre d’Interpretació del Patrimoni Paleontològic (CIP) dels Hostalets de Pierola, cofinançat per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola a travès dels fons europeus FEDER i el Ministeri de Cultura.

El Centre Paleontològic dels Hostalets serà un centre de promoció, difusió i divulgació científica al voltant de l’extraordinària concentració de jaciments del Miocè que es coneixen en aquesta localitat. Entre els nombrosos fòssils recuperats destaquen les restes de Pierolapithecus catalaunicus –conegut com a Pau– un dels homínids fòssils més antics que es coneixen al món i del qual se’n van recuperar 83 ossos. A més, el Centre també serà una porta d’entrada al territori i als seus recursos culturals i naturals.

Cal remarcar que els Hostalets de Pierola és el municipi català que te un patrimoni paleontològic més important: té documentats gairebé 200 jaciments i posseeix un registre fòssil d’una riquesa excepcional. La recerca científica en aquest zona continua oferint nous resultats i noves excavacions que augmenten la importància d’aquest municipi en l’àmbit científic internacional.

Algunes de les troballes més interessants realitzades en diferents jaciments dels Hostalets han estat la recuperació de diverses espècies de primats, entre les quals destaquen els espècimens de tipus Pierolapithecus catalaunicus i Anoiapithecus brevirostris (coneguts popularment com a Pau i Lluc), que van suposar la incorporació de dues noves espècies en la família dels Homínids. En Pau és, fins al moment, l’homínid més antic que es coneix a Europa. Però més enllà d’aquests primats, s’hi ha recuperat restes de centenars de mamífers, entre els quals s’han descrit també diverses espècies i subespècies, com ara l’èquid Anchitherium nievei recentment publicat.

| Per a més informació cliqueu aquí |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.