Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 “La vil·la romana de Torre Llauder. Darrers treballs de recerca i restauració, i perspectives de futur (Mataró, Maresme).”

Conferència “La vil·la romana de Torre Llauder. Darrers treballs de recerca i restauració, i perspectives de futur (Mataró, Maresme)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 22  de febrer de 2012 a partir de les 19:00h

Conferenciants: Joaquim Garcia i Carme Puerta
Moderadora: Pepita Padrós

En els darrers anys s’ha avançat en les excavacions de recerca de Torre Llauder. Cal remarcar l’excavació íntegra del peristil i les noves dades sobre el seu jardí. S’ha iniciat un programa de restauració i una nova presentació al públic dels mosaics. Així mateix, s’ha dissenyat un Pla director per a les actuacions futures.

A l’inici de la sessió, Ramon Ten, Cap del Servei d’Arquelogia i Paleontologia, presenta el nou exemplar publicat de la revista Tribuna d’Arqueologia 2009-2010.

| Galeria d’imatges |
_________________________________________________________________________________________________

A continuació us oferim una petita entrevista realitzada als conferenciants sobre la vil·la romana de Torre Llauder.

  • Quina importància té la represa de les actuacions arqueològiques al jaciment de la vil·la romana de Torre Llauder?

El jaciment va ser descobert per Marià Ribas l’any 1961, moment on es van iniciar les intervencions arqueològiques. Després, durant la dècada dels 60 i en els anys 80 es va adequar el jaciment per a la visita pública. Es va portar a terme la restauració dels mosaics de les dependències de la pars urbana i s’iniciaren noves campanyes d’excavació dirigides per Marta Prevosti i J. Francesc Clariana. No es va tornar a intervenir al jaciment fins l’any 2006, quan l’ajuntament de Mataró va decidir reprendre l’activitat i posar en valor l’equipament. L’any 2008 es va aprovar un Pla director, actualment en execució, que contempla l’excavació en extensió de tot el Clos Arqueològic, la restauració de les restes i el plantejament d’una nova museografia del jaciment.

  • Quines són les principals actuacions efectuades des de l’any 2006 i quina és la previsió de futur?

Des de l’any any 2006 s’està excavant ininterrompudament en la meitat sud del Clos Arqueològic – uns 600 m2 de superfície -, en el marc del projecte de recerca arqueològica El territori suburbà de la ciutat romana d’Iluro (Hispània Tarraconensis). Segles I-VII dC, dirigit per la Dra. Carme Puerta. L’any 2009 es va aprovar el projecte de restauració del jaciment, executat parcialment l’any 2012, any en que també es construïren els drenatges. Per a poder iniciar les tasques de restauració, prèviament, l’any 2010, es va instal·lar una coberta provisional, en forma de carpa, per a protegir les estances pavimentades amb mosaics. Si els recursos ho permeten la previsió a futur és la de completar l’excavació dels dos peristils de la vil·la, seguir amb la restauració de les restes i redactar el projecte de museïtzació del peristil núm. 1.

  • Quines són les novetats arqueològiques que han proporcionat les darreres campanyes d’excavació?

Des de l’any 2006 les excavacions s’han centrat en els dos peristils que tenia la vil·la. El peristil núm. 1, pràcticament excavat en la seva totalitat, ha proporcionat informació suficient per a poder refer el seu aspecte original. Es tractava d’un jardí porticat de grans mides, del qual s’han documentat els escocells dels arbres i un euripus que discorria pel mig. L’excavació d’aquest espai també ha permès obtenir una seqüència estratigràfica complerta del jaciment, des de la fundació – època d’August – fins les cronologies més tardanes documentades, cap el segle VII dC. Del peristil núm. 2 s’han localitzat tres dels seus límits. Es tracta d’un ampli espai del qual només s’han pogut excavat part de les galeries porticades que el voltaven, les quals estaven pavimentades amb opus signinum.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.