Descobert un crani de 33 milions d’anys d’antiguitat a Talladell

El passat mes de gener de 2012, durant les obres del Canal Segarra-Garrigues, es va descobrir a Talladell, el crani un gran carnívor oligocè, d’uns 33 milions d’anys d’antiguitat, probablement del gènere Amphicyon, col·loquialment conegut com ós-gos.

Les excavacions a la zona es van iniciar el mes de març de 2010 a càrrec de l’empresa Acuaebro. La primera fase de la intervenció paleontològica preventiva de seguiment de les obres del Canal Segarra-Garrigues en el tram 4 (Tàrrega) va comportar la descoberta d’un total de 591 peces siglades, corresponents a diverses restes fòssils de mamífers, rèptils i plantes oligocens.

Un cop estudiada la informació procedent del jaciment, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni de Catalunya, decideix declarar un nou jaciment a la zona, el Talladell 3. A més, des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia, s’encarrega una nova intervenció paleontològica, iniciada el 10 de gener, moment en que es produeix la troballa del crani d’un gran carnívor de dimensions considerables (uns 40 cm d’amplada i no menys de 80 cm de llargada), que a priori sembla que es tracta d’un exemplar del gènere Amphicyon.

Juntament amb el crani, es van descobrir diverses dents, costelles, vèrtebres i altres restes òssies, sense connexió anatòmica però en agrupació. Aquesta segona intervenció va aportar un total d’unes 600 peces de restes fòssils de vertebrats.

Cal destacar que a Talladell existeixen dos importants jaciments oligocens de macrovertebrats fòssils, mamífers i rèptils amb abundants restes de flora, coneguts des del segle XIX: les pedreres Buixeda i Fàbregues.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.