Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 “Darreres aportacions al coneixement del neolític i l’edat del bronze al Camp de Tarragona: intervencions als terrenys de l’Aeroport de Reus i a la partida del Coll Blanc (parcel·la 18.1 de CIM El Camp)(Reus, Baix Camp)”

Conferència “Darreres aportacions al coneixement del neolític i l’edat del bronze al Camp de Tarragona: intervencions als terrenys de l’Aeroport de Reus i a la partida del Coll Blanc (parcel·la 18.1 de CIM El Camp)(Reus, Baix Camp)”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 15 de febrer de 2012 a partir de les 19:00h

Conferenciants: Pilar Bravo, Míriam Garcia i Eduard Solà
Moderador: Jaume Massó

Les darreres intervencions als terrenys de l’Aeroport de Reus i a la partida del Coll Blanc a Reus (Baix Camp) han posat al descobert un nombre important d’estructures circulars de cronologia compresa entre diverses fases del neolític i del bronze inicial. Les estructures localitzades tenen tipologies i funcions diverses (domèstiques, funeràries, de combustió, etc.). L’estudi d’aquestes estructures i dels materials que s’hi ha exhumat aporten nous coneixements al poblament d’aquesta zona del Camp de Tarragona durant aquestes fases de la prehistòria recent.

| Galeria d’imatges |
_________________________________________________________________________________________________

A continuació us oferim una petita entrevista realitzada als conferenciants sobre el jaciment del neolític i del bronze inicial excavat a les obres del canal Segarra-Garrigues.

  • Quina importància tenen aquestes intervencions per al coneixement de la prehistòria recent al Camp de Tarragona?

Aquestes intervencions han permès recuperar tot un conjunt arqueològic d’estructures de diversa tipologia i funcionalitat que ens aporten un coneixement més ampli de les primeres societats productores i de la seva cultura material al Camp de Tarragona fins al moment poc conegut. A més, les restes recuperades ens permeten establir possibles connexions entre el Camp de Tarragona i la resta del nord-est peninsular durant la prehistòria recent.

  • Quins són els factors i els medis que han permès (i alhora han condicionat) l’excavació i posterior anàlisi dels materials exhumats?

Aquestes intervencions s’emmarquen dins de grans obres en les quals és sempre complicat coordinar els diferents interessos implicats. Per una part, existeix la necessitat d’executar el projecte que motiva la intervenció, i per altra, les necessitats que una excavació de prehistòria implica, com els terminis d’excavació, la necessària intervenció d’un equip pluridisciplinar (arqueòleg, antropòleg, anàlisis posteriors, etc.), comporten una alteració que condiciona la feina arqueològica, que ha d’aconseguir trobar l’equilibri per assolir els objectius de l’execució de l’obra i la correcta preservació del patrimoni cultural.

  • Quines similituds presenten els assentaments estudiats amb altres jaciments pròxims i d’aquesta mateixa tipologia, com El Cavet o La Timba d’en Barenys, entre altres?

Es tracta de jaciments que presenten una ocupació a l’aire lliure durant diverses fases del neolític en una mateixa zona geogràfica marcada per la presència del mar i la Serralada Pre-litoral amb les muntanyes de Prades.

Conferència: Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 15 de febrer de 2012, 19.00h

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.