Noves troballes arqueològiques a Can Arnella i a Camps de Cal Colomer (Terrassa)

Enterrament en sepulcre de fossa del neolític mig (UF-2) del jaciment de Can Arnella (Terrassa) (Foto: Roser Pou, Àtics SL
Enterrament en sepulcre de fossa del neolític mig (UF-2) del jaciment de Can Arnella (Terrassa) (Foto: Roser Pou, Àtics SL

Durant  les tasques de seguiment arqueològic de les obres del Gasoducte Martorell-Figueres (ENAGAS) s’ha realitzat els treballs de delimitació i excavació dels jaciments arqueològics dels Camps de Can Colomer i Can Arnella (Terrassa), sota la direcció dels arqueòlegs Jordi Ramos Ruiz i Roser Pou Calvet (ATICS), respectivament.

A part del seguiment arqueològic de l’obra s’ha intervingut de manera preventiva als espais de perspectiva arqueològica dels Camps de Can Colomer i Can Arnella (Terrassa, Sabadell).

El jaciment dels Camps de Can Colomer era conegut d’antuvi gràcies a les intervencions realitzades l’any 2007 per l’empresa ATICS, S.L., dins de l’obra Autovia Orbital de Barcelona B-40. Tram Viladecavalls- Terrassa. En aquesta intervenció es localitzaren diferents estructures de la pars rustica d’una vila romana amb diverses fases, entre les que destaquen una zona productora amb forns de ceràmica, datada aproximadament en el segle II, i una fase tardo romana del segle VI on es produïa vi. En total es localitzaren unes 200 sitges, 6 forns, 5 lacus, 23 enterraments i un seguit d’estructures d’hàbitat.

En la present campanya, als Camps de Can Colomer s’han localitzat un seguit de 50 estructures datades entre el canvi d’era i la fase tardoantiga del jaciment. Cal destacar també la troballa d’un enterrament humà, l’enterrament d’una vaca i un lacus, a més a més d’una sitja amb força material ibèric, que s’està excavant actualment.

D’altra banda, les excavacions a Can Arnella han permès la localització de 13 estructures  arqueològiques negatives excavades al subsòl (sitges i estructures negatives indeterminades de planta irregular farcides d’abundant material arqueològic, com restes de ceràmica) de cronologies diverses (romanes i, sobretot, prehistòriques). A més a més, a Can Arnella també s’han excavat dos sepulcres de fossa: un primer sepulcre del neolític mig amb un individu amb aixovar i una plaqueta de cal·laïta, dos punxons d’ós i un metàpode de bòvid; i un segon, també del neolític mig, que contenia un individu amb un trapezi incrustat a les lumbars, i que podria ser un projectil. Finalment, hi ha un tercer retall, que actualment es troba en curs d’excavació, i que pot correspondre a un tercer sepulcre de fossa.

| Galeria d’imatges de Can Arnella |

2 respostes a “Noves troballes arqueològiques a Can Arnella i a Camps de Cal Colomer (Terrassa)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.