Intervenció arqueològica preventiva per a la recuperació d’un fragment de vaixell a la platja del Serrallo (Sant Jaume d’Enveja, Montsià)

Image (1) IMG_8593.jpg for post 4471Entre els dies 9 i 16 de gener de 2012 s’ha dut a terme la intervenció arqueològica per a la recuperació d’un fragment de vaixell aparegut a la platja del Serrallo de Sant Jaume d’Enveja (Montsià).

La recuperació del fragment, concretament de la proa, s’ha realitzat gràcies a un projecte organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i els Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre.

Les característiques constructives que mostra indiquen, que es tracta d’un vaixell anglès, just en el moment on s’alternava la construcció en obra viva i en obra morta. El fragment recuperat presenta unes dimensions màximes de 5,2m de longitud i 3,5m d’alçada màxima i és possible que sigui un dels 5 vaixells anglesos (el Magnum, el Barum 122, el Southamptom 323, l’Harlequín 73, l’Hablioner 80 o l’Alfred 396) que van embarrancar al delta de l’Ebre el juny de 1813 després d’un atac a la ciutat de Tarragona durant la Guerra del Francès, i la qual estava en mans dels francesos. Aquestes restes no es correspondrien al mateix vaixell del Deltebre I, i que el CASC excava des de l’any 2008 a davant de l’Illa de Buda (Deltebre, Baix Ebre).

Feia dos anys que el fragment s’anava tapant i destapant per la sorra de la platja però finalment s’ha pogut recuperar i dipositar de manera provisional en un magatzem del municipi. Amb posterioritat es duran a terme els treballs de consolidació i restauració.

| Galeria d’imatges |

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.