Lectura de tesi doctoral de Marc Lamuà “Equid iis videretur mimum vitae commode transegisse? El Foro de Augusto en Roma: la creación de la simbología del poder y el culto imperial”

El proper dilluns 12 de desembre de 2011 a les 11h tindrà lloc a la Sala d’Actes de l’ICAC la defensa de la tesi doctoral de Marc Lamuà Estañol, titulada: “Equid iis videretur mimum vitae commode transegisse? El Foro de Augusto en Roma: la creación de la simbología del poder y el culto imperial”, dirigida pel professor Ricardo Mar Medina, de la Univesritat Rovira i Virgili.

El tribunal que avaluarà aquest treball estarà format per Joaquín Ruíz de Arbulo Bayona, catedràtic d’arqueologia de la URV, Maria Manuela Reis Martins, catedràtica d’arqueologia de la Universitat do Minho i David Vivó Codina, professor titular d’Història de l’Art Antic de la UdG.

Aquest treball es centra en l’anàlisi del simbolisme de tota la decoració escultòrica del que respresenta l’enorme complex del Fòrum d’August de Roma, per tal de poder intentar explicar la seva lògica a través de les fonts escrites, posant en relació els diferents espais arquitectònics amb la seva decoració i proposant una lectura dels seus diversos conjunts iconogràfics gràcies a l’establiment de vincles visuals i simbòlics entre els diferents elements icònics.

Aquesta tasca ha permès revelar la complexa trama de relacions que s’establiren entre les escultures i relleus que formaven el programa iconogràfic del fòrum. L’anàlisi d’aquest entramat simbòlic permet concloure que tant l’arquitectura com la decoració escultòrica del Fòrum d’August van ser escollits meticulosament per elaborar un microcosmos que tenia com a finalitat presentar el propi August com a conqueridor i propietari del món, fent servir un lèxic simbòlic que romandrà a la base de tot el llenguatge d’exaltació del poder autocràtic al llarg de la dinastia Juli-Claudia, i que s’estendrà al llarg de tota l’època imperial romana.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.