I workshop “Logística i estratègia militar a Hispània”

Image (1) acucall.jpg for post 3735Al llarg de tota la jornada del 16 de desembre de 2011 se celebrarà a Tona (Osona) el I workshop Logística i estratègia militar a Hispània en mans de l’Associació Cultural Camp de les Lloses arran del creixent interès que l’arqueologia del conflicte i la història militar de l’antiguitat han anat generant.

Es tracta de la primera activitat científica vinculada a la recerca del jaciment del Camp de les Lloses.  La intenció de dita trobada, entesa com un espai de convergència i debat, és presentar i discutir nous discursos dins del marc dels estudis sobre la guerra, la història i l’arqueologia militar, especialment sobre logística i implantació de l’exèrcit romanorepublicà a Hispània.

En aquesta trobada es pretén debatre amb col·legues i especialistes d’universitats i centres de recerca espanyols, catalans i francesos per tal d’actualitzar les dades i unificar-les a partir de les noves evidències que han aportat els estudis arqueològics dels jaciments romans de tipus militar a Hispània. A la llum d’aquestes noves dades cal, doncs, plantejar a què respon aquesta presència militar intensiva lligada a una dinàmica d’implantació i com caldria interpretar-lo.

| Galeria d’imatges |

A continuació us mostrem un breu resum de com es van desenvolupar les activitats del I workshop “Logística i estratègia militar a Hispània” portat a terme al Camp de les Lloses:

La jornada es va organitzar en dues parts; La sessió del matí, moderada pel Dr. J. Noguera (UB), es va enfocar a l’anàlisi de les fonts arqueològiques, amb presentacions de diversos jaciments arqueològics catalans, com el Camp de les Lloses (Tona) o Monteró (Camarasa), així com d’altres de la Península Ibèrica com La Cerca (Aguilar de Anguita, Guadalajara) o Castillejo de la Orden (Alcántara, Cáceres). A la sessió de la tarda, moderada pel Dr. F.X. Hernàndez (UB), es varen analitzar les fonts escrites clàssiques i les fonts numismàtiques que evidencien un període de conflicte i guerra durant un marc cronològic molt concret.

L’Associació Cultural Camp de les Lloses per tal de difondre aquesta iniciativa prepara la publicació dels treballs, en format monografia. Així mateix, es poden descarregar les preactes fent click aquí.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.