Tribuna d’Arqueologia 2011-2012 “De jaciments i de recerca. Narracions digitals multiplataforma a l’abast de tothom”

Conferència “De jaciments i de recerca. Narracions digitals multiplataforma a l’abast de tothom”
Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona),  26 d’octubre de 2011

Conferenciant: Sílvia Bravo
Moderador: Xavier Llovera

QR, trending topic, amics, dispositius mòbils… calen pocs dies, a tot estirar mesos, per perdre el fil de què passa a la xarxa. Cal saber-ne de tecnologia per parlar de jaciments, d’excavacions i de troballes, d’investigadors i de conservadors, de recerca i de divulgació? Tan absurda seria una resposta d’esquenes a la tecnologia, com basar l’estratègia en una simple experimentació de la tecnologia de moda. Per què no fer-ho a partir de narracions digitals? Aquestes i altres qüestions s’han respost a la conferència inaugural del cicle de conferències de la Tribuna d’Arqueologia 2011-2012.

Galeria d’imatges |

| Descarregueu presentació de la conferència en PDF |
______________________________________________________________________________________________________

A continuació us oferim una petita entrevista realitzada a la conferenciant, Sílvia Bravo, Cap de Comunicació i Difusió Científica de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), sobre les eines digitals aplicades en la comunicació del patrimoni arqueològic i  paleontològic:

  • Quines són les aplicacions digitals que consideres claus en la comunicació del patrimoni, com és el cas de l’arqueologia i la paleontologia?

Doncs la veritat és que en podria citar moltes o no citar-ne cap. Plantejar-se la comunicació de l’arqueologia, de la paleontologia, o del que sigui avui en dia sense tecnologia no té cap sentit. Ara bé, pensar que no la podem fer sense Flicrk, o sense Twitter, o sense un blog tampoc. La tecnologia l’hem de fer servir i ens ajudarà, i molt, a millorar la nostra comunicació. Però segurament l’eina que acabarem escollint no serà l’element més important de les nostres accions de difusió.

  • I quin serà l’element més important doncs?

Els nostres continguts: que siguin singulars, diferenciats, que ens expliquin alguna cosa. La veritat és que avui en dia la xarxa està plena d’informació: de tot tipus, en qualsevol llengua, de tot i molt.
Però els museus, els centres de recerca, podem explicar coses interessants, explica la història darrera una excavació, darrera d’un fòssil o una peça recuperada, darrera d’una metodologia o una tècnica.
Els mateixos navegadors han començat a penalitzar els webs que no aporten cap valor, que només afegeixen soroll a les dades que ja podem trobar a la xarxa. Que allò que fem arribi més enllà de les nostres parets dependrà de que siguem capaços de connectar amb els nostres diferents públics, i d’explicar-los una història -o moltes- que els portin a voler-ne saber més, a recordar-se de nosaltres quan sentin a parlar de temes més o menys similars.

  • Així doncs convides als arqueòlegs i paleontòlegs dels nostre país a passar-se al món digital ara mateix?

I tant, però sempre centrant el seu missatge en allò que ells poden explicar-nos i que no pot explicar-nos de la mateixa manera ningú altre. I a aproximar-se a la tecnologia de tu a tu. Ni dignificant-la, ni menyspreant-la. El món digital ens ofereix un ventall de millores potencials a la nostra comunicació gairebé infinit. Però el dia a dia, la crisi, la pressió social a tenir tal o qual eina o xarxa 2.0 ens poden empènyer a fer un mal ús de la tecnologia, i provocar l’efecte contrari al que havíem dissenyat. La tecnologia, les xarxes socials, el codis QR, els blocs, … tot plegat ho hem d’integrar a la nostra feina, però també deixar espai i temps per adaptar allò què fem a aquestes noves eines. Treure un bon rendiment de la tecnologia no passa necessàriament per obrir molts canals, ni per fer si o si aplicacions sobre dispositius mòbils, ni necessàriament per cap altra cosa que se us pugui ocórrer. Però la integració de la tecnologia en la nostra feina, analitzant què, com i per què, sens dubte que ens ha de portar a molts èxits.

__________________________________________________________

Si ho desitgeu, podeu plantejar els vostres dubtes o preguntes sobre aquest apassionant tema a la mateixa conferenciant, deixant el vostre comentari en aquest post.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.